Zonne-energie

Zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonne-energie maakt stroom uit licht. Zonnepanelen (of PV-panelen) halen niet alleen stroom uit direct zonlicht, maar werken ook bij een bewolkte hemel.

-       http://www.ode.be/zonnestroom
-       http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnepaneel
-       http://www.energiesparen.be/node/835

Al sinds 2005 produceert de provincie Oost-Vlaanderen eigen elektrische stroom uit zonne-energie. Het begon met een bescheiden opstelling van zonnepanelen op De Kaaihoeve (het Provinciaal Natuureducatief Centrum in Zwalm).

Het succes en de grote belangstelling voor dit project zette de provincie er toe aan om meerdere, iets belangrijkere installaties te bouwen. De nadruk werd gelegd op volgende aspecten: rendabiliteit, zichtbaarheid en pedagogische waarde.

Eind 2010 gaf het provinciebestuur groen licht voor de verhuur van daken van de provinciale gebouwen. Samen met het huurgeld kan de provincie hierdoor aan gereduceerd tarief ter plaatse geproduceerde groene stroom aankopen. In totaal komt ongeveer 50 000 m² dakoppervlakte in aanmerking. Het te plaatsen vermogen wordt geraamd op 2,3 MWpiek, goed voor een opbrengst van 1,8 GWh groene stroom.

-       http://www.oost-vlaanderen.be/public/wonen_milieu/energie/wind_water_zon/zonne_energie/index.cfm

Zonneboiler

Terwijl zonnepanelen stroom halen uit licht, haalt een zonneboiler warmte uit daglicht en zet dat om in water voor je sanitair of verwarming.

-       http://www.ode.be/zonnewarmte
-       http://www.energiesparen.be/node/833
-       http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonneboiler